BOJ aylık 12,7 milyar dolarlık tahvil azaltımı planlıyor, faiz artışını erteliyor
Eski yönetim kurulu üyesi Makoto Sakurai’nin Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre Japonya Merkez Bankası (BOJ) aylık tahvil alımlarını yaklaşık 2 trilyon yen (12,7 milyar $) azaltacak. Ancak merkez bankasının faiz oranlarını en azından Eylül ayına kadar artırmaması bekleniyor. Bu hamle BOJ’un Cuma günü aldığı kapsamlı tahvil alım programını azaltmaya başlama kararının ardından geldi. 30-31 Temmuz’da yapılacak bir sonraki toplantıda kapsamlı bir plan açıklanacak.
Başkan Kazuo Ueda, tahvil alımının azaltılmasının kapsamı hakkında spesifik ayrıntılar vermedi, sadece azaltmanın önemli ölçüde olacağını belirtti. Mevcut BOJ politika yapıcılarıyla yakın ilişkilerini sürdüren Sakurai, Ueda’nın önemli bir kesintiye işaret etmesiyle uyumlu olarak azaltımın 2 trilyon yen civarında olabileceğini öne sürdü. Halihazırda BOJ, izin verilen 5-7 trilyon yen aralığında aylık yaklaşık 6 trilyon yen devlet tahvili satın alıyor.
Merkez Bankası’nın tahvil alımını azaltmaya yönelik stratejisini Temmuz ayında açıklamayı planlaması, aynı toplantıda olası bir kısa vadeli faiz artırımına ilişkin belirsizliği de beraberinde getirdi. Sakurai, BOJ’un faiz artışını erteleyeceğine ve öncelikle yaz ikramiye ödemelerinin ve ücretlerdeki iyileşmelerin tüketici harcamalarını destekleyip desteklemeyeceğini değerlendirmeyi tercih edeceğine inanıyor.
Sekiz yıllık negatif faiz döneminin Mart ayında sona ermesinin ardından BOJ artık %0-0,1 arasında bir kısa vadeli politika faizi hedefliyor. Sakurai’nin görüşlerine göre bir sonraki faiz artışının sonbaharda ya da gelecek yılın başlarında gerçekleşmesi bekleniyor. BOJ’un temkinli yaklaşımı, agresif parasal teşvik politikasından uzaklaşırken piyasanın bozulmasını önlemeyi amaçlıyor. Parasal rakamlarda kullanılan döviz kuru 1 ABD doları – 157,4300 yen.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.