Haber

DEB Partisi Batı Trakya’da Türk azınlığın sorunlarını anlatan BM’ye mektup gönderdi

Batı Trakya’daki Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi’nin (DEB) azınlık hisselerinden sorumlu Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü’ne Yunanistan’daki ulusal azınlıkların ve özellikle de Batı Trakya’da yaşayan Türk azınlık. gönderilmiş.

Mektupta, eğitimdeki zulümler, azınlığın özerk eğitim sistemine müdahale, öğretmen atamaları, müfredata müdahale gibi Türk azınlığı yakından ilgilendiren konulara dikkat çekildi ve bazı azınlık ilkokullarının kapatıldığı belirtildi. öğrenci açığı bahanesiyle okul konseyi komitelerine danışmadan her yıl.

“20 yılda 100’den fazla azınlık ilkokulu kapatıldı”

Son 20 yılda 100’den fazla azınlık ilkokulunun kapatıldığının kaydedildiği yazıda, azınlığa Türkçe ve Rumca olarak iki dilli eğitim verecek anaokullarının kurulmasına izin verilmediğinin altı çizildi.

Mektupta, Batı Trakya Türk azınlığına uluslararası ve ulusal düzenlemelere uygun olarak kendi dini liderlerini seçme hakkı verildiği, ancak Yunanistan’ın uluslararası ve ikili anlaşma kararlarının aksine azınlığı dini liderlerden mahrum bıraktığı vurgulandı. sayılı kanunu kabul ederek dini liderlerini seçme hakkına sahiptir. 1990’da 1920/1991. O zamandan beri Batı Trakya’da devlet tarafından atanan müftüler ile bölgedeki Türk azınlığın seçtiği müftüler arasında çift başlı bir konuşma yapılıyor. Batı Trakya’da yerel medya ve yetkililer tarafından ‘sözde müftüler’ olarak anılan, aşağılanan ve hakarete uğrayan.” ifadeleri kullanıldı.

Mektupta, vakıf mallarının 1967’deki cunta döneminden itibaren devletin atadığı idare meclisleri tarafından kontrol edilmesi nedeniyle Türk azınlığın vakıf mallarını özgürce yönetemediği belirtildi.

“Türk azınlığı dernek kurma ve toplanma özgürlüğünü kullanamaz”

Mektup şunları kaydetti:

“Adlarında Türk geçen yarım asırlık derneklerimiz kapatılmıştır. Bu nedenle Türk azınlığı dernek kurma ve toplanma özgürlüğü hakkını kullanırken büyük bir ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Avrupa Birliği kararları İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türk derneklerinin hukuki statülerinin iadesine ilişkin kararı 2008 yılından bu yana uygulanmamaktadır.”

DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu’nun 2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde bölgede kazandığı zaferin ardından bir televizyona verdiği röportajda Türk kimliğini açıkça ifade etmesiyle ana akım Yunan medyasının hedefi haline geldiğinin hatırlatıldığı mektupta, önde gelen azınlık isimlerin altı çizildi. ciddi tehditlerle karşı karşıya.

Mektupta, “Azınlık beşeri bilimlerinin 29 Ocak 1988’de dikkat çektiği azınlık hakları bağlamındaki adaletsizlikler konusunda maalesef ilerleme kaydedilmedi. bize gelecek hakkında.” terimler kullanıldı.

Mektupta, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü, İskeçe Seçilmiş Müftüsü, Gümülcine Türk Gençlik Derneği, Batı Trakya Azınlık Yüksek Öğrenim Derneği, İskeçe Türk Birliği, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği, Batı Trakya Mescitleri Dini Misyonerler Derneği, Batı Trakya İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Batı Trakya Üyeler Derneği, Trakya Azınlık Kültür ve Eğitim Şirketi, Batı Trakya Azınlık Okulları Meclisleri Birliği, Meriç Azınlık Gençlik Derneği ve Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği de destek verdi.

yavuzeli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu