KKM 10 haftada 400 milyar TL zarar etti
Döviz korumalı mevduattaki düşüş eğilimi devam ediyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bilgilerine göre, döviz korumalı mevduat 27 Ekim haftasında 62,3 milyar TL azaldı. Bu dönemde döviz korumalı mevduatın toplam büyüklüğü 3 trilyona geriledi. Dolar bazında ise KKM cinsinden toplam tutar 107 milyar dolardı.
Veriler, KKM’de son 10 haftada 400 milyar TL’ye varan düşüş kaydedildiğini gösterdi.
KKM’de düşüş ivmesi devam ederken, ekonomi yönetimi KKM’yi caydıracak önlemler almaya devam ediyor. Son olarak KKM’deki zorunlu rezervlerin artırılmasına karar verildi.
Buna göre, KKM hesaplarında zorunlu karşılık oranı artırılırken, yabancı para mevduatlara TL cinsinden ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, KKM’de 6 aya kadar vadeli zorunlu karşılık oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarıldı. Vadesi 1 yıla kadar olanlar ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Yabancı para mevduat/katılım fonu zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 1 puan artırıldı. Türk lirası cinsinden tesis edilecek tüm vadelerde yabancı para mevduatlara yüzde 4 oranında ilave zorunlu karşılık uygulanmasına karar verildi. Yurt dışından yatırımların teşvik edilmesi amacıyla söz konusu kaynaklara ilişkin zorunlu karşılık istisnasının süresi 31 Aralık 2023 tarihinden 2024 yılı sonuna kadar uzatılmıştır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, bu adımlarla sistemden 350 milyar TL’nin çekilmesini öngördüklerini belirtti.
TCMB Başkanı Erkan: KKM’den çıkmak için acelemiz yok
TCMB Başkanı Erkan, yılın son enflasyon raporunun sunumunda KKM’ye de değindi.
Döviz korumalı mevduatlara ilişkin ise “Rezervler artarken KKM bakiyesinin azalması, TL mevduata geçiş stratejisinin doğru yolda olduğunu gösteriyor” diyen Erkan, KKM’den çıkmak için acele etmediklerini ekledi. .