Ekonomi

Rusya ABD ile yeni nükleer anlaşma görüşmelerini reddediyor

Rusya, 5 Şubat 2026’da sona erecek olan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın (New START) yerini alacak yeni bir anlaşma oluşturmak için ABD ile müzakerelere girmeyeceğini açıkladı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov’un Salı günü dile getirdiği tutuma göre, gelecekteki herhangi bir anlaşmanın mevcut stratejik ortamı yeterince ele alabilmesi için diğer devletleri de kapsayacak şekilde daha kapsamlı olması gerekiyor.

New START, Rusya ve ABD’nin konuşlandırabileceği stratejik nükleer savaş başlıklarının ve bunların fırlatma sistemlerinin sayısını sınırlayan önemli bir silah kontrolü anlaşmasıdır. Bu anlaşma, iki ülke arasındaki son büyük nükleer silah kontrolü paktını temsil etmektedir.

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2023 yılında ABD’nin Ukrayna’ya verdiği destek nedeniyle Rusya’nın anlaşmaya katılımını askıya alma kararına rağmen, her iki ülke de savaş başlıkları, füzeler ve bombardıman uçakları üzerindeki sınırlamalara uymaya devam etmiştir.

Üst düzey bir Rus kaynağına dayandırılan Izvestia gazetesinin haberine göre, Rusya ABD ile yeni bir anlaşma imzalamayacak. Peskov, bu tutumun Putin’in önceki açıklamalarıyla uyumlu olduğunu doğruladı. Putin, stratejik saldırı silahları müzakerelerinin Avrupa’daki askeri nükleer altyapıyı, Avrupa devletlerinin müzakere sürecine katılımını ve stratejik güvenliğin diğer unsurlarını dikkate almadan ilerleyemeyeceğini vurgulamıştı.

Peskov, mevcut koşulların bu konuları daha geniş bir çerçeve olmadan tartışmayı neredeyse imkansız hale getirdiğini açıkladı. Stratejik manzaranın tüm yeni yönlerini kabul eden bir müzakere sürecinin gerekliliğinin altını çizerek, jeopolitik durumun değişmeden kaldığı varsayımıyla bu tür müzakerelerin yürütülmesinin mantıksız olacağını belirtti.

ABD ve Rusya, dünya nükleer savaş başlıklarının %88’ine sahiptir. Putin yakın zamanda Rusya’nın nükleer silah politikasını gözden geçirdiğini ve nükleer silah kullanmayı düşünebileceği koşulların listesini genişlettiğini belirtti.

Reuters bu habere katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu